Više od 1800 ponuda

Albanija leto 2024 | Saranda i Ksamil sopstveni prevoz | Saranda i Ksamil autobusom

Albanija leto 2024 | Saranda i Ksamil sopstveni prevoz | Saranda i Ksamil autobusom

Letovanje u Albaniji u gradu Saranda koji se nalazi na samom ulazu u južni deo Albanije na prelepoj poziciji okružen morem i planinama. Prelepa šljunkovita plaža  na svom horizontu se ogleda sa severnim delom ostrva Krf i mesto Kassiopi, Saranda ima izraženu mediteransku klimu i jako toplu morsku vodu sa 300 sunčanih dana godišnje, Saranda je svakako jedan od najpoželjnijih gradova za letovanje. U Sarandi možete posetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje Sinagoge iz 5. veka, preko različitih muzeja, stare tvrđave iznad grada, do nacionalnog parka Butrinit koji se nalazi blizu Sarande. 

Saranda je živopisno mesto ušuškano između mora i visokih planina i zaleđu. Čuvena je po dobrom noćnom provodu, lepim peščenim plažama i prozirno čistom tirkiznom moru. Duž obale nižu se luksuzni hoteli i ugostiteljski objekti, koji se sagradjeni uglavnom u poslednjih nekoliko godina. Osim toga, tu su i jako lepe plaže u gradu, ali ukoliko želite obilazak drugih plaža u blizini, preporučujemo plaže Dhermi, Ksamil, Lukovu, gde će svako pronaći svoje idealno mesto za uživanje i odmaranje.

Kao i u ostalim primorskim mestima, i u Sarandi ćete moći da uživate u restoranima nacionalne i mediteranske kuhinje, koji se nalaze duž plaža i u samom gradu. 

Ime grada potiče od „Sarandi“ – imena starohrišćanskog manastira posvećenog „Santi Kuaranta“ (Četrdeset svetih mučenika). Sagrađena je na ruševinama antičkog grada Onhesmosa.

Potrebna dokumenta za putovnja automobilom u Albaniju:

Putna lična dokumenta neophodna za putovanje u Albaniju: Za tranzit kroz teritoriju Kosova trenutno (u momentu objavljivanja ovog programa) za državljane Republike Srbije, neophodna je isključivo lična karta.  Za prelaz granice i ulazak u Republiku Albaniju možete koristiti pasoš, ali i ličnu kartu (važi od januara 2021.). Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za tranzit kroz teritoriju Kosova neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa OVERENOM fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta ili kod notara. Za ulaz u Republiku Albaniju, deca, svih uzrasta,(koja nemaju ličnu kartu) moraju posedovati važeći pasoš.

Navedena dokumenta i procedure važe u momentu objave ovog programa. Molimo Vas da pred polazak na put, u validnim državnim institucijama, proverite važeće procedure i dokumenta neophodna za ovo putovanja.

Opisi izleta koje smo pripremili u saradnji sa našim partnerima

Albansko veče

Polazak iz hotela oko 20 časova (o tačnom vremenu, bićete informisani), vožnja autobusom do Lekureši tvrđave, iznad Sarande. Nalazi se na nadmorskoj visini od 600m.Sagrađena je za potrebe turskog garnizona, koji je kontrolisao puteve oko Sarande, u 17.veku. Sa ovog lokaliteta možete videti ostrvo Krf, ceo zaliv Sarande i diviti se zalasku sunca. Možete uživati u programu uz lokalno albansko vino i meze. Osim folklornih igara, koje ćete videti, imaćete priliku i da čujete albansku višeglasnu pesmu, koja je uvrštena u listu *Remek dela glasovnog muzičkog nasleđa*, pod zaštitom UNESCO. Po završetku programa, povratak u hotel. Vino i meze su uključeni u cenu izleta.

Cena izleta 30 e odrasli

15e deca 2-12god

Butrinti i Lekureši

Ovo je izlet za ljubitelje istorije i arheologije, tokom kojeg istražujemo ruševine antičkog grada Butrinta. Lokalitet je na 18km od Sarande, i star je oko 2500 godina. Pod zaštitom je UNESCO, i jedan od najznačajnijih lokaliteta u Albaniji.Ima artefakte od bronzanog doba, pa do 19. Veka. Velki broj spomenika je još uvek netaknut. Tu je jedna od najstarijih krstionica iz ranohrišćanskog perioda, velika bazilika, teatar i venecijansko utvrđenje.U povratku svraćamo do Lekureši tvrđave, iznad Sarande. Nalazi se na nadmorskoj visini od 600m.Sagrađena je za potrebe turskog garnizona, koji je kontrolisao puteve oko Sarande, u 17.veku. ukoliko želite, možete ručati na tvrđavi, cena ručka je 10 e i nije uključena u cenu izleta.

Cena izleta 30e odrasli

15 e deca od 2-12 godina

Đirokaster i Plavo Oko

Polazak oko 9 sati ujutru (bićete obavešteni o tačnom vremenu polaska). Vožnja do starog grada Đirokastra, pod zaštitom UNESCO. Videćemo srednjovekovnu tvrđavu, koja natkriljuje pitoreskni gradić uskih, strmih ulica i dolinu pod njim. Prošetaćemo do Etnografskog muzeja, koji se nalazi u rodnoj kući bivšeg albanskog diktatora, Envera Hodže, ali muzej nije posvećen njemu, već životu u Đirokastru. U ovom mestu se nalazi i rodna kuća čuvenog albanskog pisca, Ismaila Kadarea.

Posle slobodnog vremena u gradu, idemo autobusom do Nacionalnog parka Plavo Oko. Prošetaćemo šumskom stazom, do izvora kristalno čiste vode, koja brzinom od 900m3/min, kulja iz otvora u zemlji. Povratak u Sarandu i Ksamil.

Cena izleta 30e odrasli, ulaznice su uključene u cenu

20e deca od 2-12godina

Lekovite termalne vode Benja

Polazak oko 9 ujutru (bićete obavešteni o tačnom vremenu polaska), vožnja do banje Benja traje oko 2,5 sata. Usput ćemo videti srednjovekovni kameni most, koji natkriljuje reku plavo-zelene boje. Ispod mosta su ručno uklesani bazeni, gde je pravo uživanje sedeti po vreleom danu.

Termalna banja Benja ima 6 izvora tople vode, bogate sumporom, čija je temperatura 26-32C, a leči reumatizam, kožne i stomačne bolesti. Voda je mutna, pa je potrebno poneti patike za vodu. Zadržavanje u banji je 1,5 sat.

Cena izleta 50e za odrasle Deci se ne preporučuje

Džip safari-Albanska rivijera,Pilur, Porto Palermo

Vozač dolazi džipom ispred hotela. Vožnja kroz planinska sela, sa zadržavanjem za kafu u selu Borč, u restoranu, kroz koji teče vodopad. Vožnja do sela Pilur, iz kojeg potiče višeglasno pevanje narodnih pesama, šetnja do crkvice Device Marije, i uživanje u lokalnim specijalitetima u restoranu. Ručak je uključen u cenu.

Posle ručka, silazak do plaže Himara, jedne od najlepših u Albaniji. Kupanje 2-3 sata.

U povratku ka Sarandi svraćamo do venecijanskog utvrđenja Porto Palermo iz 15.veka, koju je Ali-Paša preuredio u 18. veku za letnjikovac svoje prve žene. Ispod utvrđenja je stara baza za podmornice iz II sv.rata. Na kraju izleta dobijate poklon CD albanske višeglasne muzike.

Cena izleta 70e, ručak i kafa uključeni u cenu

1459-mirror-beach-resize.jpg 1459-mirror-beach-resize.jpg
1460-mirror-beach5-resize.jpg 1460-mirror-beach5-resize.jpg
1461-saranda-butrint-amfiteatar-resize.jpg 1461-saranda-butrint-amfiteatar-resize.jpg
1462-saranda-butrint-anticki-hram-resize.jpg 1462-saranda-butrint-anticki-hram-resize.jpg
1463-saranda-centar-resize.jpg 1463-saranda-centar-resize.jpg
1464-saranda-ksamil-plaza-resize.jpg 1464-saranda-ksamil-plaza-resize.jpg
1465-saranda-panorama-resize.jpg 1465-saranda-panorama-resize.jpg
1467-saranda-plaza-resize.jpg 1467-saranda-plaza-resize.jpg
1468-saranda-promenada-resize.jpg 1468-saranda-promenada-resize.jpg
1469-saranda-resize.jpg 1469-saranda-resize.jpg
 • Saranda bus

  Hotel Sunrise 4*

  Albanija Letovanje 2024 autobusom | Hotel Sunrise 4* | Saranda Položaj: Hotel Sunrise se nalazi nedaleko od centra Sarande, iznad same Mango peščane plaže od koje je udaljen svega 150m. Pozicija hotela omogućuje gostima uživanje na plaži ali i u svim gradskim sadržajima poput restorana, taverni, kafea i raznolikih prodavnica...
 • Albanija bus

  Hotel Joni 3* Ksamil

  Albanija Letovanje 2024 autobusom | Hotel Joni Ksamil 3* | Saranda | Ksamil Položaj: Hotel Joni se nalazi u strogom centru slikovitog turističkog mesta Ksamil, na 400 m od plaže - 5 minuta laganog hoda. Sama lokacija omogućuje gostima uživanje kako na svim atraktivnim plažama Ksamila, tako i večernje šetnje do bezbroj lokalnih taverni, restorana i barova sa ukusnom gastronomijom i dobrom kapljicom...
 • Albanija bus 2024 | Saranda

  Hotel Saranda Palace 4*

  Albanija Letovanje 2022 autobusom | Hotel SARANDA PALACE 4* | Saranda 2022 Položaj: Hotel Saranda Palace se nalazi na lepo uredjenoj i opremljenoj  plaži. Centar Sarande je udaljen 1,5 km. Šetnjom se stiže lako do centra grada i svih znamenitosti kao i velikog broja restorana, poslastičarnica i prodavnica...
 • Albanija bus 2024 | Saranda

  Hotel Epirus 3*

  Albanija Letovanje 2024 autobusom | HOTEL EPIRUS 3* | Saranda  Položaj : Hotel Epirus  se nalazi na samoj peščanoj plaži u gradu Saranda. Položaj je idealan za letovanje i odmor u Sarandi. U blizini se nalazi veiki broj hotela, restorana i plažnih barova kao i dobro snabdevenih prodavnica...