Više od 1800 ponuda

Letovanje 2024

 Letovanje 2024 | Albanija 2024 | Drač | Saranda | Hrvatska 2024 | Bugarska 2024

 

Letovanje u Albaniji privlači sve veći broj turista kao poslednje skriveno mesto Mediterana. Mi smo je do sada otkrivali kroz Skenderbeg Turu sledeći srpsku tradiciju na teritoriji Albanije. Vreme je da ovu zemlju sa burnom istorijom upoznamo i kao letovalište. Nju zapljuskuju dva mora, Jadransko i Jonsko, stvarajući veliki broj uvala, laguna i prelepih peščanih i šljunkovitih plaža. Možda zbog predrasuda ili nepoverenja, srpski turisti nisu otkrili Albaniju kao destinaciju za letovanje. Turizam je u povoju, a krase ga upravo ljubazni domaćini i novi moderni hoteli koji su mahom na samoj plaži. Nama je svakako Drač sa svojom "Golem" plažom najbliži i najzgodniji za dolazak. Bogata istorija i spomenici kulture potiču još iz antičkih vremena. Iz Drača je polazio čuveni rimski put "Via Egnacia" sve do Carigrada. Od aerodruma u Tirani je udaljen svega 40km a brzo se stiže sopstvenim prevozom iz Crne Gore, Makedonije ili Kosova. Na jonskoj obali je to svakako Saranda, poznata po arheološkom lokalitetu Butrint i okolnim plažama medju kojima je Ksamil najpoznatija. Grad Valona je krenuo sa izgradnjom hotela i uredjenjem plaža a svojom centralnom pozicijom je zgodna za brojne izlete do Berata, manastira Ardenica, Apolonieje i Tirane. Hrana je pretežno mešavina mediteranske i tradicionalne balkanske kuhinje. Poslužiju se odlična vina a svakako treba probati i čuveni albanski konjak Skenderbeg. Svakako će te se prijatno iznenaditi da se u hotelima govori i srpski jezik.

Potrebna dokumenta za putovnja automobiom u Albaniju:

Putna lična dokumenta neophodna za putovanje u Albaniju: Za tranzit kroz teritoriju Kosova trenutno (u momentu objavljivanja ovog programa) za državljane Republike Srbije, neophodna je isključivo lična karta.  Za prelaz granice i ulazak u Republiku Albaniju možete koristiti pasoš, ali i ličnu kartu (važi od januara 2021.). Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za tranzit kroz teritoriju Kosova neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa OVERENOM fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta ili kod notara. Za ulaz u Republiku Albaniju, deca, svih uzrasta,(koja nemaju ličnu kartu) moraju posedovati važeći pasoš.

 

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.

 

Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

 

TRANSPORT – U Republiku Albaniju možete putovati preko međunarodnog aerodroma „Majka Tereza“ koji se nalazi u blizini Tirane. Er Srbija ima četiri linije nedeljno, let traje oko 60 min. Takođe, iz Tirane svakodnevno ima tri autobuske linije za Prizren i Prištinu odakle, uz pauzu od 30-45 minuta, put možete nastaviti za Beograd ili ostale gradove u Srbiji. Od nedavno saobraćaju i direktni autobusi na relaciji Beograd-Drač i Beograd-Valona.

Neophodno je biti oprezan kada je saobraćaj u pitanju, jer kod vozača, bilo automobila, motocikala ili biciklista u Albaniji, pogotovo u većim gradovima, postoji visok stepen slobode ponašanja, što dovodi do velikih gužvi i neretko do saobraćanih nesreća. Oprez i visok nivo koncentracije neophodan je, takođe, na regionalnim putevima gde je naročito u blizini naseljenih mesta moguća pojava domaćih životinja koje se slobodno, bez nadzora kreću po putu.

Izuzetno je važno poštovati saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na auto, magistralnim i regionalnim putevima kroz zemlju, jer su česte kontrole radara saobraćajne policije.

 

OSTALO – Albanska valuta je LjEK. U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka.

Kontakti

Prilikom boravka u R. Albaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Tirani, putem sledećih kontakt telefona: +355-4-2223-042; +355-42232-091 i elektronske adrese: srb.emb.albania@mfa.rs

Letovanje 2024 - destinacije

 • Albanija leto 2024 | Drač / Broj ponuda: 5

  Albanija leto 2024 | Drač sopstvenim prevozom | Drač autobusom Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji. Poznat po odličnoj lokaciji, prepoznat i kao mesto za dobru zabavu i izlaske. Plaže su blagog nagiba – odlične za goste koji u Albaniju dolaze na letovanje sa decom...
 • Albanija leto 2024 | Saranda | Ksamil / Broj ponuda: 4

  Albanija leto 2024 | Saranda i Ksamil sopstveni prevoz | Saranda i Ksamil autobusom Letovanje u Albaniji u gradu Saranda koji se nalazi na samom ulazu u južni deo Albanije na prelepoj poziciji okružen morem i planinama. Prelepa šljunkovita plaža  na svom horizontu se ogleda sa severnim delom ostrva Krf i mesto Kassiopi, Saranda ima izraženu mediteransku klimu i jako toplu morsku vodu sa 300 sunčanih dana godišnje, Saranda je svakako jedan od najpoželjnijih gradova za letovanje...
 • Bugarska leto 2024 | Suncev Breg | Pomorije | Nessebar / Broj ponuda: 18

  Dobrodošli u našu letnju oazu u Bugarskoj! Na Sunčevom Bregu, uronite u živahnu energiju ovog živopisnog primorskog letovališta. Provedite dane lenjo se sunčajući na zlatnim plažama, uživajući u suncu i osvežavajućim vodama Crnog mora...
 • Ohrid leto 2024 / Broj ponuda: 0

  Ohrid 2024 | Letovanje na Ohridskom jezeru | Leto u Ohridu 2024   Ohrid je sa svojom bogatom kulturno-istorijskom baštinom, velikim brojem srednjevekovnih crkava, živom turističkom ponudom omiljeno mesto boravka za goste iz cele Evrope...