Više od 1800 ponuda

Albanija leto 2022

Albanija 2022 | Letovanje u Albaniji | Drač | Valona | Saranda 

 

Najbrži put do letovališta u Albaniji

 

 

Letovanje u Albaniji privlači sve veći broj turista kao poslednje skriveno mesto Mediterana. Mi smo je do sada otkrivali kroz Skenderbeg Turu sledeći srpsku tradiciju na teritoriji Albanije. Vreme je da ovu zemlju sa burnom istorijom upoznamo i kao letovalište. Nju zapljuskuju dva mora, Jadransko i Jonsko, stvarajući veliki broj uvala, laguna i prelepih peščanih i šljunkovitih plaža. Možda zbog predrasuda ili nepoverenja, srpski turisti nisu otkrili Albaniju kao destinaciju za letovanje. Turizam je u povoju, a krase ga upravo ljubazni domaćini i novi moderni hoteli koji su mahom na samoj plaži. Nama je svakako Drač sa svojom "Golem" plažom najbliži i najzgodniji za dolazak. Bogata istorija i spomenici kulture potiču još iz antičkih vremena. Iz Drača je polazio čuveni rimski put "Via Egnacia" sve do Carigrada. Od aerodruma u Tirani je udaljen svega 40km a brzo se stiže sopstvenim prevozom iz Crne Gore, Makedonije ili Kosova. Na jonskoj obali je to svakako Saranda, poznata po arheološkom lokalitetu Butrint i okolnim plažama medju kojima je Ksamil najpoznatija. Grad Valona je krenuo sa izgradnjom hotela i uredjenjem plaža a svojom centralnom pozicijom je zgodna za brojne izlete do Berata, manastira Ardenica, Apolonieje i Tirane. Hrana je pretežno mešavina mediteranske i tradicionalne balkanske kuhinje. Poslužiju se odlična vina a svakako treba probati i čuveni albanski konjak Skenderbeg. Svakako će te se prijatno iznenaditi da se u hotelima govori i srpski jezik.

Potrebna dokumenta za putovnja automobiom u Albaniju:

Putna lična dokumenta neophodna za putovanje u Albaniju: Za tranzit kroz teritoriju Kosova trenutno (u momentu objavljivanja ovog programa) za državljane Republike Srbije, neophodna je isključivo lična karta.  Za prelaz granice i ulazak u Republiku Albaniju možete koristiti pasoš, ali i ličnu kartu (važi od januara 2021.). Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za tranzit kroz teritoriju Kosova neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa OVERENOM fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od jedne godine. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta ili kod notara. Za ulaz u Republiku Albaniju, deca, svih uzrasta,(koja nemaju ličnu kartu) moraju posedovati važeći pasoš.Od 06.09. tranzit kroz Kosovo je ogranicenog trajanja 3 sata usled mera u uslovima pandemije COVID-19.

Navedena dokumenta i procedure važe u momentu objave ovog programa. Molimo Vas da pred polazak na put, u validnim državnim institucijama, proverite važeće procedure i dokumenta neophodna za ovo putovanja.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

 

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu, mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana, u periodu od 180 dana od datuma prvog ulaska na teritoriju zemlje.

Takođe, maloletna lica starija od 10 godina života (u daljem tekstu dete)  koja po Zakonu o ličnim kartama Republike Srbije imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.

Državljanima Republike Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija  potrebna je važeća  lična karta.

Maloletna lica tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu, s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.

 

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš.

 

Ulazak kućnih ljubimcima je moguć uz pasoš vakcinacije veterinarske Ambulante i potvrdu veterinara da je ljubimac zdrav.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na teritoriji Republike Albanije, zbog pandemije virusa COVID - 19, na snazi je zabrana kretanja od 00-06 časova. Turistima koji u zemlju ulaze u vreme zabrane kretanja omogućeno je da od graničnog prelaza na kom su ušli u zemlju, bez zadržavanja tokom puta, stignu do željene destinacije.

 

TRANSPORT – U Republiku Albaniju možete putovati preko međunarodnog aerodroma „Majka Tereza“ koji se nalazi u blizini Tirane. Er Srbija ima četiri linije nedeljno, let traje oko 60 min. Takođe, iz Tirane svakodnevno ima tri autobuske linije za Prizren i Prištinu odakle, uz pauzu od 30-45 minuta, put možete nastaviti za Beograd ili ostale gradove u Srbiji. Od nedavno saobraćaju i direktni autobusi na relaciji Beograd-Drač i Beograd-Valona.

Neophodno je biti oprezan kada je saobraćaj u pitanju, jer kod vozača, bilo automobila, motocikala ili biciklista u Albaniji, pogotovo u većim gradovima, postoji visok stepen slobode ponašanja, što dovodi do velikih gužvi i neretko do saobraćanih nesreća. Oprez i visok nivo koncentracije neophodan je, takođe, na regionalnim putevima gde je naročito u blizini naseljenih mesta moguća pojava domaćih životinja koje se slobodno, bez nadzora kreću po putu.

Izuzetno je važno poštovati saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na auto, magistralnim i regionalnim putevima kroz zemlju, jer su česte kontrole radara saobraćajne policije.

 

OSTALO – Albanska valuta je LjEK čija vrednost u januaru 2022 za .1 evro iznosi 123, ljeka, odnosno, 1 dolar=101.75 ljeka. U hotelima, većim trgovinskim centrima, radnjama i sl. moguće je koristiti platne kartice naših banaka.

Kontakti

Prilikom boravka u R. Albaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Tirani, putem sledećih kontakt telefona: +355-4-2223-042; +355-42232-091 i elektronske adrese: srb.emb.albania@mfa.rs

Albanija leto 2022 - destinacije